Parádsasvár

ismertető, Parádsasvári képek, galéria




Parádsasvár

A falu Kékes-tető és Galyatető között terül el az északi oldalon, a parádi katlan felső végében egy 400 méter magas fennsíkon. A faluból fantasztikus szép kilátás nyílik az őt körbe ölelő hegycsúcsokra : Mogyorós-orom, Nagy- Lipót, Galya-tető, Bagolykő, Csór-hegy, Vadak-orma, Hársas-tető és Vár-hegyekre.

A településhez tartozik még Rudolf-tanya, Áldozó és Fényespuszta. Aki Parád felől érkezik a 24-es műút mellett található egy növénytani különlegesség a parádsasvári Ősjuhar.
Pár száz méter megtétele után a fenyvesek közepén található a Károlyi kastély gyönyörű építészeti stílusával, amit Ybl Miklós tervei alapján 1881-ben kezdtek el építeni. A kastélyt Sasvár néven említik, ez a falu névadója is 1958-tól.

A szomszédságában található alkálihidrogénkarbonátos kénes víz „Parádi víz”, amit a helybéliek csevice forrásnak hívnak. A savanyú víz forrás fölé díszes pavilont építettek Ybl tervei alapján. A völgy végén található a közel 300 éves hagyományra visszatekintő üveghuta, amit II. Rákóczi Ferenc fejedelem állított fel.

Az üveggyár adott munkahelyet a szomszédos falvakban élőknek is. Az ipartörténetileg is egyedül álló gyár, jelenleg nem működik.

Településen több vállalkozó folytatja az üvegcsiszolást, ezért kis manufaktúrákban, boltokban megvásárolhatók a gyönyörű csiszolt termékek. A természeti adottságok miatt sportolásra, gyalogtúrákra, az erdők növény és állatvilágának megismerésére kiváló lehetőséget biztosít Parádsasvár és hegyvidéke.
Pihenésre csendre vágyókat, asztmás betegeket, vendégházak, falusi szállásadók várják az év minden szakában.

Nagyon bízom benne, hogy eljön és személyesen megtekinti a kiváló klímájú és teljes infrastruktúrával rendelkező hegyi falunkat.

Települések Parádsasvár közvetlen közelében

Települések Parádsasvár környékén